Hoe bepaal je de juiste Profit First percentages die kloppen voor jouw bedrijf?

Dat is een vraag die me regelmatig gesteld wordt: 'Liesbeth, in het Profit First boek worden standaard percentages genoemd, maar kloppen die wel voor mij bedrijf?'

Een antwoord op die vraag is 'voor mij kloppen die percentages' en ik gebruik dus ook echt de standaardpercentages uit het boek. Voor wie het wil weten, ik maak van mijn ontvangstenrekening de volgende overboekingen:

  • 5% naar mijn winstrekening
  • 10% naar mijn belastingrekening
  • 55% naar mijn salarisrekening
  • 30% naar mijn kostenrekening

Maar ik kan me voorstellen dat dit voor jou niet klopt. Dat je kosten bijvoorbeeld veel hoger zijn dan 30% van wat er maandelijks binnenkomt. Dan kan je gewoon niet met deze percentages werken. In ieder geval nu nog niet.

Stel dat je kostenpercentage in werkelijkheid 80% is (heb ik daadwerkelijk bij een ondernemer gezien) dan stort je bedrijf in als je in 1x zegt 'zo en dan gaan we nu naar 30%.' En in dit voorbeeld ga ik er van uit dat je wéét wat het kostenpercentage is. Ik heb al vaak genoeg gezien dat ondernemers dit helemaal niet weten en ook niet weten hoe ze het kostenpercentage moeten bepalen.

Zeg jij nu 'precies, ik weet het ook niet' dan heb ik wat moois voor je. Femke Hogema heeft een kort maar krachtige online training gemaakt waarin je dit soort dingen (en nog veel meer) leert. Kan je meteen een financiële gezondheidscheck van jouw bedrijf doen. Meer weten over de online training van Profit First, lees hier verder. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.