Wat is Profit First?

Profit First is een methode die oorspronkelijk uit Amerika komt. Mike Michalowicz  heeft de methode ontwikkeld en er een boek over geschreven en Femke Hogema heeft Profit First naar Nederland gebracht.

Profit First is een methode om de geldstromen binnen je bedrijf te managen door je ontvangsten te verdelen over verschillende potjes. Niet met een Excel-sheet, maar door het geld echt over te maken op verschillende rekeningen die allemaal hun eigen 'doel' hebben.

Door je geld zo te verdelen heb je meteen overzicht. Welke bedragen moeten blijven staan (denk dan bijvoorbeeld aan geld voor de inkomstenbelasting en de btw-aangifte). Hoeveel salaris kan je jezelf uitbetalen zonder dat je je bedrijf in moeilijkheden brengt? En hoeveel geld blijft er dan over voor kosten?

Vergeet vervolgens het belangrijkste niet: winst. Profit First heet niet voor niets Profit First 👊. Je reserveert ook een bepaald percentage van iedere ontvangst als 'winst'. Een buffer voor moeilijke tijden. Want het is niet de vraag óf er een moeilijke tijd komt, maar wannéér er een moeilijke tijd komt (ik zeg corona).

Wat is Profit First niet?

Profit First is geen boekhoudsysteem. Het vervangt je accountant ook niet. En het is al helemaal geen belasting-adviseur. Alles wat je binnen deze methode doet is intern en helpt jou als ondernemer om in 1 oogopslag overzicht te hebben. Je hoeft namelijk alleen maar op je bankrekeningen te kijken en je weet hoe je er voor staat.

Winst is ook geen fiscale winst. Daar heeft het helemaal niets mee te maken. Binnen Profit First noemen we het winst, maar in feite is het gewoon een percentage dat je van iedere ontvangst opzij zet als buffer.

Denk je nu 'dit is wel wat voor mij, maar hoe nu verder?' In dit artikel vertel ik je veel meer over Profit First, dus lees snel verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.