Wat is 'winst' eigenlijk?

Iedereen zegt dat winst maken het allerbelangrijkste is. Maar wat is winst eigenlijk? Ik denk dat het je niet gaat helpen als ik zeg dat er verschillende soorten winst zijn. Je hebt winst voor belasting, belastbare winst, fiscale winst, en er zijn vast nog meer termen.

Wat ook zo fijn is. Zeker in de boekhouding is winst afhankelijk van trucjes. Je kunt allerlei constructies verzinnen waarbij je winst eigenlijk heel hoog is, maar dat je het boekhoudkundig op 0 krijgt of zelfs op verlies. Of nog erger: dat je accountant tegen je zegt dat je een mooie jaarwinst hebt gemaakt, maar dat je dat niet terugziet op je bankrekening. Die kan gewoon leeg zijn ook al heb je boekhoudkundig een mooie winst.

En dan bestaat er ook nog een formule waarmee je winst heel makkelijk kunt berekenen: Omzet -/- kosten = winst. En zo simpel is het.

Winst in de Profit First methode

Binnen de Profit First methode is winst keiharde knaken. Ja en die doekoe staat ook op je bankrekening. In de Profit First Methode draaien we de formule om:

Omzet -/- winst = kosten.

Op zich lijkt deze aanpassing totaal onbelangrijk, maar dat is het zeker niet. Door zo naar de formule te kijken maak je een complete mindshift. Want wat doe je? Als je omzet maakt dan zet je eerst een stuk van dat geld opzij en dat geld noem je winst. En wat er daarna overblijft kan je gebruiken voor kosten.

Kortom: je voorkomt dat je 'winst' verdwijnt, door het gewoon over te boeken naar een bankrekening die je 'winst' noemt. Al is het maar 1% van je omzet. Want heel eerlijk: als jij je bedrijf niet kunt bedruipen van 99% van je omzet dan ben je een ramp in wording.

Zet dus een bedrag opzij. Voor moeilijkere tijden. En dat bedrag noemen we winst, maar volgens je boekhouder is dat complete onzin. Lekker belangrijk, not! Want jij weet dat je een buffer op aan het bouwen bent en er staat echt geld apart. Geld dat ooit nog eens je redding zou kunnen zijn.

Er is trouwens nog veel meer te vertellen over Profit First. Wil jij direct aan de slag, lees dan hier verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.