Veilig internetbankieren, hoe doe je dat?

'Vroeger' (oma vertelt) betaalde je overal met contant geld en kreeg je ook contant geld. Je had écht iets in handen. Nu is je geld feitelijk niet meer dan een reeks getallen. En die getallen kunnen zomaar ineens weg zijn als je iets verkeerd doet. Of als jou iets verkeerds wordt aangedaan.

En zeg niet dat het je nooit gaat gebeuren. Ik ben erg voorzichtig en ook ik trap er af in toe in.

Waar moet je op letten en wat kun je doen?

  • Als je zelf een overboeking maakt naar iemand dan kan je die overboeking niet zomaar terugdraaien. Dat kan bijvoorbeeld wel als iemand van jouw rekening incasseert, maar als je zelf overmaakt is het weg. Zorg ervoor dat je zeker weet dat degene naar wie je geld overmaakt te vertrouwen is.
  • 'Je mag alles van me weten, behalve mijn pincode', die kreet is niet voor niets in het leven geroepen. Toch zijn er nog heel veel mensen die hun pincode en wachtwoorden zomaar aan iemand anders geven. Niet doen!
  • Updates zijn er niet voor niets. Vaak zijn die gemaakt om openingen voor internetcriminelen te sluiten. Zorg dat je altijd automatische updates van je computer installeert.
  • Installeer een antivirusprogramma en een firewall op je computer en hou deze up to date.
  • Let goed op verdachte e-mails en spam en verwijder deze zonder ze te openen. En ja, ik weet het. Wat zijn ze slim. Je krijgt een mail die je nieuwsgierig maakt of die past bij waar jij mee bezig bent. Dat je al weken op een pakje zit te wachten en dan krijg je ineens een mail 'je pakje is onderweg'. Blijf ook dan goed opletten of het wel klopt.
  • Ziet internetbankieren er ineens anders uit dan je verwacht? Stop dan meteen en neem contact op met je bank. Ik merk dat als er veranderingen op komst zijn dat mijn bank me daar dan van tevoren over informeert.
  • Kijk goed naar het internetadres van de bank. Is dat het e-mailadres wat het moet zijn. Staan er geen spelfouten in het adres en begint de website-naam met https://? Je bank heeft zeer waarschijnlijk een pagina waarop staat welk adres je in je zoekbalk zou moeten zien. Ik check dat altijd!

Dit zijn mijn tips over veilig internetbankieren maar om veilig te kunnen internetten is er nog veel meer nodig. Lees hier verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.