Wat is een VPN (en waarom heb je het nodig)?

Een VPN is een tussenstation. Een tussenstation dat een veilige verbinding maakt tussen het apparaat waarop je werkt en het internet. Dat kan voor je telefoon, je tablet, je laptop of je vaste computer zijn.

Op het moment dat je op het internet gaat heb je namelijk een uniek IP-adres. Het is een beetje hetzelfde als je huisadres of je telefoonnummer. Mensen kunnen je met die gegevens vinden of misschien zelfs bezoeken. Dat kan je voorkomen met een VPN-verbinding, omdat ze jouw 'als tussenstation' een ander IP-adres geven dan het IP-adres dat je werkelijk hebt.

Ik geloof trouwens niet dat je ooit volledig veilig hierin bent, maar ik zie het net als je fiets op slot zetten. Hoe moeilijker het slot is, hoe eerder een crimineel door loopt en liever een andere fiets pakt.

Waarom heb je een VPN nodig?

Een VPN zorgt er niet alleen voor dat je anoniem kunt zijn op het internet doordat IP-adres veranderd is in een IP-adres van de VPN. Een VPN maakt het hackers ook moeilijk om met je mee te kijken. Je gegevens worden gecodeerd en zijn dus niet zomaar meer te lezen. Heb je dus net een wachtwoord gebruikt en ingetypt, dan is dat wachtwoord voor een hacker niet zomaar te lezen.

Ik zet mijn VPN dus bijvoorbeeld ook altijd aan als ik op een bepaald moment niet anders kan dan op openbare wifi gaan. Het liefst doe ik dat natuurlijk niet, maar soms is het niet anders.

Wat verder nog fijn is, is dat je met VPN blokkades kan omzeilen. Je kunt bijvoorbeeld in het buitenland niet altijd Nederlandse tv kijken op je computer. Met een VPN kan je net doen alsof je in Nederland bent en dan werkt het weer wel. Of als je series wilt kijken op de Amerikaanse Netflix. Maak gebruik van je VPN en doe net alsof je in Amerika bent en dan kan je kijken.

Meer lezen over VPN of wil je direct mijn favoriet bekijken (NordVPN). Dat kan, klik op de linkjes en lees direct meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.